Daniella és én arra gondoltunk, írhatnánk egy blogbejegyzést arról, hogyan telnek a mindennapjaink, hogyan építjük a Coursemaker vállalkozásunkat egy párként. Milyen párban dolgozni, és hogyan tudjuk összeegyeztetni a munkát a magánéletünkkel? Ha te is azok közé tartozol, akik a párjukkal együtt építenek egy közös vállalkozást, akkor ez a cikk neked szól. Mindemellett minket is jobban megismerhetsz, hiszen egy kicsit betekintést nyersz a mindennapjainkba.

Egy kis előzmény történet

Amikor ezt a cikket írom már 8 éve alkotunk egy párt Daniellával. A közös vállalkozásunk, a Coursemaker pedig lassan 4. évfordulóját ünnepli. Mikor kirepültünk annak idején az iskolapadból és beléptünk a munka világába, külön-külön dolgoztunk, más és más területeken. Egy kicsit. 🙂

Aztán hamar rájöttünk, hogy hatékonyabbak vagyunk és jobban érezzük magunkat a munkában is együtt, mint külön. Rájöttünk, hogy a céljaink is annyira azonosak, hogy vállalkozhatnánk közösen. Világmegváltó gondolataink és terveink voltak és vannak a mai napig, ezek hajtanak minket előre.

“Hogy nem kergetjük egymást az őrületbe, ha ennyi időt töltünk együtt?”

Tudom, sokaknak nehéz elképzelni, hogy a párjukkal gyakorlatilag 0-24 együtt legyenek. El sem tudják képzelni, hogy ha nem kellene napi 8 órát a munka miatt külön lenniük, mit kezdenének egymással.

Számunkra viszont pont az az elképzelhetetlen, hogy ennyi időt külön töltsünk naponta, és állandóan várjuk a hétvégéket, hogy végre együtt lehessünk. Egyszer egy beszélgetésben arra jöttünk rá, hogy mivel mi együtt is dolgozunk, így gyakorlatilag 2x annyi időt töltünk együtt, mint amennyi átlagosan jellemző egy párkapcsolatra. 1 év alatt tehát mi nagyjából kettőt… 🙂

Természetesen, amikor belelendülünk a munkába, van hogy fél napig “nem találkozunk”, hiába vagyunk egy légtérben. Mindketten csináljuk a dolgainkat, elmélyedünk a feladatainkban. Ilyenkor egy kicsit azért megéljük a “hiányzol érzést”, de annál jobb utána letenni a munkát és a kapcsolatunkra koncentrálni.

“Hogyan választjuk szét a munkát a magánélettől? Hogyan nem visszük ‘haza’?”

Az igazság az, hogy mi imádjuk, amit csinálunk. Rengeteg időt fordítunk a vállalkozásunkra együtt, amikor éppen nem a napi feladatokon munkálkodunk, akkor ötletelünk, inspirálódunk. Azt, hogy mennyire a részünk a vállalkozásunk, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy amikor szabadnapot tartunk, 1-2 óra elteltével már azon kapjuk magunkat, hogy már megint a vállalkozásunkról beszélgetünk. 🙂

Úgy gondoljuk, ennek van egy egészséges határa, amikor még nem megy a kapcsolat rovására, és ha mindkét fél ezt tudja kezelni és élvezni, tökéletesen rendben van így – legalábbis a mi életünkben úgy érezzük, nincs ezzel semmi gond.

Szerintünk akkor vagy jó helyen, ha mindennap úgy tudsz felkelni, hogy egy újabb csodálatos nap vár rád, amit azzal és úgy tölthetsz el, amivel és ahogyan szeretnél. Főleg az olyan vállalkozásoknál fontos ez, ahol a személyes márka és az ügyfelekkel való személyes kapcsolat jelentős.

Ettől függetlenül kell a kikapcsolódás, kellenek azok a pillanatok, programok, amikor ténylegesen egymásra tudunk koncentrálni. Ilyenkor mi általában lerakjuk a munkát, elmegyünk valahova, például vacsorázni az egyik kedvenc éttermünkbe, és kötetlenül beszélgetünk bármiről, ami jó érzéssel tölt el bennünket. Hogyan nem visszük haza a munkát? Pont, hogy otthon van a munka. 🙂

Iroda, kávézó vagy inkább az otthon kényelme?

Mi egy olyan életet képzeltünk el magunknak, ahol a kötöttségek minimálisak. Éppen ezért az otthoni munka jelenti számunkra a megfelelő munkakörnyezetet. Sokak számára ez egy nagyon furcsa helyzet. Amikor egy ismerősnek mesélünk erről, nem érti hogyan lehet összeegyeztetni a munkát a kikapcsolódással, hiszen otthon annyi inger érhet minket, annyi minden dolgozik azon, hogy félretegyük a laptopot és mással foglalkozzunk.

Nekünk egész jól működik az otthoni munka. És igen, bármennyire is viccesen hangzik, de lehet pizsamában is céget vezetni… 🙂

A mi tapasztalatunk az, hogy amikor úgy döntünk, ma dolgozzunk külsős helyszínen, mondjuk egy kávézóban, akkor ott sokkal több olyan inger ér bennünket, ami szabotálja a munkát. Kávézunk egy jót, beszélgetünk, majd elmegyünk vásárolni. A magunkkal vitt feladatokat pedig haza visszük. 🙂 Tervezésre, ötletelésre viszont érdemes más környezetet választani, hiszen úgy jobban jönnek az új gondolatok, mint a megszokott otthoni környezetünkben.

Saját irodában többek között a fentiek miatt egyáltalán nem gondolkodunk (ez is gyakori kérdés), hiszen ez is megkötné a kezünket. Reggeli rutinná válna a dugóban ácsorgás az irodába menet, és mi pont az ilyen helyzetek elkerülése miatt alakítottunk ki inkább egy Lifestyle Business hangulatot a vállalkozásunknak. Otthon is gond nélkül ki lehet alakítani a megfelelő munkaállomásokat.

Nem számoltuk még ki, de napokban mérhető (/hó) a megpsórolt idő, amit azzal érünk el, hogy az ágyból felkelve csak a nappaliig kell eljutni ahhoz, hogy “munkába álljunk”.

“Szoktak-e köztünk munkahelyi konfliktusok lenni? Ha igen, hogyan kezeljük őket?”

Nem is lenne igazi vállalkozás, ha nem lennének konfliktusok, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az ilyen helyzeteket gyorsan a helyére rakjuk. Nem jellemző ránk, hogy komolyabb feszültség alakulna ki köztünk, ha mégis előfordul, az inkább annak tudható be, hogy túldolgoztuk magunkat és elfáradtunk.

Ilyenkor a legjobb megoldás, ha félre tesszük a munkát, mással foglalkozunk, és tiszta fejjel, kipihenten újra neki futunk a dolgoknak.

“Hogyan szoktunk feltöltődni?”

Ha olyan feltöltődésre, kikapcsolódásra vágyunk, ami bármikor, bármilyen napunkba beilleszthető, akkor ez számunkra abszolút a sétálás. Elmegyünk a Duna-partra vagy a belvárosba. Többnyire mindegy hová, csak sétáljunk valahol a friss levegőn. Ez segít koncentráltabbá válni, az új ötletek pedig mindig az ilyen alkalmakkor születnek. Csak győzzük mindet megvalósítani. 🙂

Hobbikban is bővelkedünk: önfejlesztés, olvasás, fotózás, aquakertészet, jóga… és a legnagyobb szerelem az utazás. Nem titkoljuk, lételemünk a szabadság, de ez bizonyára már kiderült. 🙂 Hisszük, hogy a munka nem kell, hogy a szabadság útjába álljon, és minden szakértőnek lehetősége van megteremteni az egyensúlyt az értékadás és a szabad, kötetlen élett között. Ebben segítünk, és persze mi is folyamatosan fejlődünk, lépkedünk tovább ezen az úton.

Utazásainkról készítettünk egy külön Lifestyle oldalt is, ahol tippeket és inspirációt adunk, merre érdemes ellátogatni, továbbá számunkra rendkívül fontos a hitelesség, így ezt a célt is szolgálja az oldal, hiszen ha a szabadságról beszélünk, legyünk mi az élő példái annak, hogy ez mennyire megvalósítható a segítségünkkel.

“Mi a helyzet az utazással? Ilyenkor otthon hagyjuk a munkát?”

A Coursemaker megadja nekünk azt a szabaságot, hogy onnan és akkor dolgozzunk, ahonnan és amikor mi akarjuk. Ez egy óriási előny az életünkben, amiért nagyon hálásak vagyunk. Az online vállalkozás nyújtotta szabadság és határtalanság felbecsülhetetlen érték. Leginkább ezért csináljuk az egészet, és ennek a megtapasztalásában segítünk másoknak, neked is.

Az utazásainkhoz mi nem úgy állunk hozzá, hogy elmenekülünk a szürke hétköznapok elől, és ilyenkor mindenki hagyjon minket békén, mert “nyararunk”.

Éppen ellenkezőleg. Azt akarjuk, hogy az életünk egy nagy utazás legyen. Vannak olyan utazásaink, amikor a munkából kicsit visszaveszünk, ilyenkor többnyire élni, világot látni megyünk el, és azért, hogy megéljük a kapcsolatunkat, szerelmünket. De egy laptoppal és internet hozzáféréssel szakítunk időt arra is, hogy működtessük a vállalkozást akár a világ másik pontjáról is, ha éppen szükséges. 🙂 Ez számunkra nem teher, hanem egy választott életforma.

De van olyan is, hogy kimondottan alkotói szabadságra utazunk el. A környezetváltozás hatására sokkal produktívabbá válik az ember. Amikor úgy érezzük, ideje lelépni otthonról, kinézzük magunknak a következő úticélt, ahol újult erővel folytathatjuk a munkát.

“Ki, milyen feladatokat lát el, kinek mi a ‘beosztása’?”

Mindkettőnknek megvan a saját területe, amiben önmaga tud lenni, amiben egyikünk jobb, mint a másik. Törekszünk arra, hogy mind a ketten képesek legyünk ellátni minden feladatot, ami a vállalkozásunkat érinti, de a mindennapokban egyáltalán nincs szükség arra, hogy mindketten mindenhez értsünk. Ezért vagyunk ketten, hogy kiegészítsük egymás képességeit.

Az ügyélkapcsolattartást rendszerint ketten kezeljük. Hiszünk abban, hogy ez az egyik legfontosabb része a vállalkozásunknak. Az, hogy hogyan bánunk az ügyfeleinkkel, érdeklődőinkkel, milyen minőségben reagálunk az e-mailekre, nagyban megkülönböztet minket másoktól. Ebből nem engedünk, ez nálunk olyan terület, amit nem bíznánk másra, mivel mi vagyunk a cég arcai, hozzánk kapcsolódik a célközönségünk.

Az ügyfelezés mellett a vállalkozásunk egyrészt áll alkotói-kreatív és technikai feladatokból, illetve stratégia alkotásból (értékesítésből, marketingből). Ezek a területek csak együtt, egymással összhangban képesek hatékonyan és eredményesen működni.

Az értékesítés, a stratégia alkotás közös terület.

A kreatív, alkotói feladatokat inkább én (Péter) szoktam vinni, ez a terep hozzám sokkal közelebb áll, ilyen például a weboldal készítés, kiadványszerkesztés, grafikai munkák, videó vágás, arculati feladatok.

Daniella pedig a stratégiák után a technika/automatizmusok szerelmese. Rendszerszemlélet, automatizmusok építése, e-mail sorozatok beállítása, fizetési rendszerek… Egyszóval és viccesen megfogalmazva: ő bütyköli a motortház alatti összetevőket, akár egy “jó háziasszony”. 😀 Ebben ő a profi.

“Vannak személyes sikereink, vagy mindent közös sikernek könyvelünk?”

Mivel vannak olyan területek, amiket Daniella vagy én viszünk, így az itt elért sikerek többnyire egyéni sikerek. Azonban mindig a végeredmény számít, ott pedig jellemzően a kettőnk munkája összeadva alkotja a készt. Innen nézve már közös eredmény bármi, amit elérünk.

A Coursemaker elért sikereit közösen elért eredménynek kezeljük, hiszen a vállalkozás mögött mi ketten állunk, együtt. És természetesen a kihívásokkal, nehézségekkel is együtt nézünk szembe.

A végcél mindig az, például egy kivitelezési megbízásnál, hogy az ügyfelünk olyan végeredményt kapjon, ami annál is jobb, mint amit megálmodott magának. Ezt elérni összetett feladat, nagyon sok apró részből áll, amikhez minden esetben ketten kellünk.

Rengeteget tanulunk egymástól, mindkettőnkben vannak olyan “hiányosságok”, amiket a másik képességei viszont kiegészítenek, és mindkettőnkben vannak domináns jellemzők, amiknek köszönhetjük az elért eredményeinket.

Köszönjük, hogy kíváncsi voltál ránk, és végigolvastad ezt a bejegyzést. Bízunk benne, hogy sikerült megosztanunk veled olyan gondolatokat, amik inspirálóan hatottak rád. Nagyon örülnénk a visszajelzésednek, ezért kérlek itt a bejegyzés alatti hozzászólás részben írd meg nekünk! 🙂

6 hozzászólás
 1. Zoé
  Zoé says:

  Két ember, egy cél, egy út, napi 24 órában egyensúlyban. A vállalkozásuk a közös gyerekük, a munkájuk a szenvedélyük. Nektek nem kell meggyőznötök senkit, elég ha megmutatjátok magatokat. És ez nagyon szépen sikerült ezzel az írással, és ezzel az oldallal. Gratulálok! Nincs ennél optimálisabb, hatékonyabb felállás. Már eddig is sokat tanultunk a tananyagotokból arról, hogyan építsünk fel kezdőként egy online vállalkozást.
  Ha külsős kivitelezésre lesz szükségünk, remélem Ti lesztek a “csapattagok”!
  Sok sikert a továbbiakhoz!
  Zoé

  Válasz
  • Kerényi Péter
   Kerényi Péter says:

   Szia Zoé,

   Nagyon szépen köszönjük a pozitív sorokat! 🙂 Igazán jó érzés ezt olvasni, és segít nekünk arra haladni, amerre kell. Örülünk, hogy követsz minket, és természetesen itt vagyunk segítségnek, ha “csapattagok” kellenek a megvalósításhoz! 🙂 Sok sikert kívánunk mi is neked!

   Válasz
 2. Ungvári Judit
  Ungvári Judit says:

  Daniella és Péter! Nagyon szuper és igazán profi lett az új oldal. Gratulálok hozzá! 🙂

  Válasz
 3. Bali Antalné
  Bali Antalné says:

  Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, mert ezáltal jobban megismerhettelek benneteket. Jó volt olvasni az összhangról, amit a magánéletben és a munka terén is megvalósítottatok. Mivel többször, sokszor segítettetek, hogy működőképes legyen a honlapom ( jokondiban-nyugalomban.hu), személyesen is tapasztaltam az általad leírtakat. Mindig segítőkészek voltatok, vagytok. A kapcsolatotok nem szokványos. Kívánom, hogy mindig ilyen összhangban és szeretetben éljetek egymással! Sok sikert a továbbiakban is! Üdv: Teri

  Válasz
  • Kerényi Péter
   Kerényi Péter says:

   Köszönjük szépen Teri! Kedves tőled, amiket írtál! 🙂 Örülünk, hogy a bejegyzésünk elérte a célját, és természetesen bármikor számíthatsz a segítségünkre! 🙂

   Válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!
.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük