[INTERJÚ]

IGEN-t mondott, és ebből Esküvő Akadémia lett! – Interjú Kőrös Lajos esküvő- és rendezvényszervezővel

Lajosék Szlovákiában élnek, és esküvő- és rendezvényszervezőként tevékenykednek. Nemcsak csinálják, hanem tanítják is a szakmát azoknak, akik ezzel szeretnének foglalkozni.

Lajos az interjúban megosztja veled, hogy a kezdetekkor azt gondolta, képtelen megvalósítani egyedül a cégük online oktatói vonalát. Először kivitelezőket keresett a céljára, de sajnos csalódnia kellett. Azt tapasztalta, senki nem érti meg, mire is van szüksége. Rengeteg időt elvesztegetett emiatt, végül úgy döntött, ő fogja megvalósítani az elképzeléseit.

Amennyire félt ettől eleinte, annyira élvezi most már a mindennapi teendőket ezzel kapcsolatban.

Büszkék vagyunk rá! Boldogság, hogy részesei lehettünk a sikertörténetének, a Teaching Businessük megszületésének. 🙂 Ismerd meg Lajos vállalkozói útját a vele készített interjúnkból.

Lajos, kérlek mutatkozz be! Ki vagy és miben vagy szakértő?

Kőrös Lajos vagyok, Szlovákiában élek, és a CEREMONY SK egyik társtulajdonosa vagyok. 14 éve vagyunk az esküvő piacon, több mint 500 esküvőn, bálon, családi vagy céges rendezvényen vettünk részt szervezőként.

Mivel foglalkozik a vállalkozásod/Teaching Business-szed?

Teaching Businessünk az “Esküvő Akadémia” névre hallgat – szlovákul “Svadobná Akadémia”. Azoknak segítünk, akik szeretnének a jövőben esküvő- és rendezvényszervezőként dolgozni. Akadémiánkon megkapják az ehhez szükséges alapvető tudást.

Mi a küldetésed, a víziód, amit megálmodtál magadnak és a vállalkozásodnak?

 • A küldetésünk,

  hogy segítsük mindazokat, akik esküvő- és rendezvényszervezőként szeretnének dolgozni, és olyan tudást adjunk át részükre, hogy a menyasszonyok szemében csak örömkönnyek legyenek, és ezeket a könnyeket az Akadémiánkon végzett eskövőszervezőnek köszönhessék.

Mit szeretnél átadni a történeted bemutatásán keresztül azoknak, akik olvassák ezt az interjút?

A legfőbb üzenetem az, hogy ne kételkedjenek magukban, ne vesztegessenek el 3/4 évet mint én annak idején más megoldások keresésével, csak azért, mert úgy gondolják, hogy erre nem képesek és ők ezt úgysem tudják megcsinálni: higgyék el, meg tudják!

Mi volt a 2019-es év legnagyobb sikere számodra, ami inspiráló lehet az olvasók számára is?

A legnagyobb sikerem az volt, hogy rövid idő alatt, abszolút kezdőként, a Ti minden részletre kiterjedő útmutatásaitok alapján az elejétől a végéig sikerült felépítenem saját, működő Teaching Businessemet.

Mielőtt találkoztál velünk, hogyan teltek a mindennapjaid, és mi volt a legnagyobb problémád, amivel szembenéztél?

Az elmúlt évek alatt sokan kerestek meg bennünket azzal, hogy szeretnének hozzánk csatlakozni, nálunk dolgozni, mert a legnagyobb vágyuk és álmuk, hogy esküvő- és rendezvényszervezőként dolgozhassanak és velünk, mellettünk szeretnék kitanulni a rendezvényszervező szakma csinját-binját…

Rengeteg elfoglaltságunk miatt viszont nem tudtuk összehangolni a munkát és az oktatást, ezért alapítottuk meg 2011-ben az Esküvő Akadémiát, hogy azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amire annyi év alatt szert tettünk, továbbadhassuk.

Az érdeklődők a rendezvényszervezéshez szükséges alapvető információkat egy nagyon egyszerű online felületen, hangfelvételekből és prezentációkból szerezhették meg.

Hat év alatt viszont az online világ hatalmasat fejlődött, és mi úgy éreztük, az Esküvő Akadémiánk “megöregedett” és elérkezett az idő az Akadémia modernizálására, felújitására, ezért az Akadémiát 2017-ben bezártuk – azt remélve, hogy rövid idő alatt újra indulhat majd. Hát nem indult…

Vissza tudsz emlékezni egy konkrét eseményre, felismerésre, arra az igazi mélypontra, ami által megszületett benned az elhatározás: Ez nem mehet így tovább, változtatnom kell!?

 • 14 fárasztó év után már éreztük,

  szeretnénk megpihenni, és vasárnap hajnalonként – amikor holtfáradtan jövünk haza egy akcióról vagy épp indulunk leszedni a díszítést – nem a rengeteg sötét ablakot nézni irigykedve, amelyek mögött még mindenki békésen alszik.

 • Arról álmodtunk, hogy felépítünk egy Teaching Businesst,

  ami hoz majd annyi bevételt, hogy mi is nyugodtan alhassunk, és nem utolsó sorban a 14 évnyi tapasztalatunk nem vész el a szakmánkban, hanem tovább tudjuk adni azt másoknak.

A tervek tehát megvoltak, de a megvalósítás komoly akadályokba ütközött. Amikor fél év után már a harmadik honlapkészítő cégtől is olyan ajánlatot kaptunk, ami nagyon távol volt a mi elképzeléseinktől, feladtuk.

Mi hozta meg az áttörést, és hogyan találtál rá?

Úgy döntöttünk, hogy “saját magunk tervezzük meg és épitjük fel” az elképzeléseinket. Az áttörést az hozta meg, amikor rátok találtunk.

Első látásra azt mondtam, én erre nem vagyok képes, sosem csináltam weboldalt, nem tudom, hogy kell egy automatizált levélküldő rendszert kezelni, marketingezni online stb.

Ehhez képest ma büszkén jelenthetjük ki, hogy az Esküvő Akadémia elkészült, és a bevezető kampányunk után, több mint 100 előzetesen regisztrált jelentkezőnk volt.

Mi volt a legnagyobb nehézség, amivel szembe kellett nézned az Esküvő Akadémia megvalósítása során?

A legnagyobb meglepetés számomra épp az volt, hogy semmi, semmi sem akadályozott a munkám során – abszolút kezdő létemre is olyan könnyedén léptem meg az egyes lépéseket, hogy szinte sokszor el sem akartam hinni. Kézen fogva vezettetek egész idő alatt, egyszerűen nem tudtam elrontani a dolgokat, ha követtem az utasításaitokat.

Amikor nehézségekkel nézünk szembe, mindig van egy belső hang, ami azt súgja, Add fel… mert:

 • Nem vagy hiteles.
 • Nem vagy szakértő.
 • Nem vagy erre képes.
 • Az emberek számára nem érték a tudás, ami a birtokodban van.
 • Stb.

Neked volt olyan dolog, ami miatt majdnem feladtad a célodat?

Igen, a kisördög sokszor mondta hogy “nem vagy képes erre”, és ez jó néhány hónap késést jelentett a célom eléréséhez. Most legszívesebben hátba vágnám a 3/4 évvel ezelőtti önmagamat azzal, hogy: “Gyerünk, ne félj, a Danielláékkal menni fog, nyugodtan vágj bele. You can do it!”

Azt hiszem 14 év után a szakmában hitelesnek és szakértőnek érezhetjük magunkat – habár természetesen nekünk is lenne mit tanulni, hiszen még ma is sokszor állunk olyan problémával szemben, amivel munkánk során eddig még nem találkoztunk –, de a sok tapasztalatnak köszönhetően ma már nagyon gyorsan megtaláljuk az utat, hogy az adott problémát ott rögtön helyben meg tudjuk oldani.

A tudás, a tapasztalatok, a sokéves gyakorlatban kipróbált és bevált munkafolymatok, az egész know-how mindenki – aki szeretne esküvő- és rendezvényszervezőként dolgozni – számára nagy értéket jelent, mert elméleti tudás nélkül nem lehet egy ilyen businessbe belekezdeni – illetve bele lehet, csak úgy rövid idő után befuccsolna az egész.

Ilyen komplexen összegyűjtött elméleti tudást pedig sehol máshol az országban nem tudnának megszerezni. A legjobb bizonyiték erre talán az, hogy előzetesen már több mint 100 érdeklődő regisztrált az Akadémiára, pedig a komplett tanfolyamunk árát 298 EUR-ban határoztuk meg – ami nem éppen olcsó.

Hogyan nézett ki a megvalósítás időszaka? 1 mondatban hogyan jellemeznéd? 🙂

Sikerélmény sikerélményre halmozva.

 • De most komolyan!

  Mert ha tényleg picit szorongva indulsz a dolgoknak, mert ugye még ezt se csináltad, meg abban sincs tapasztalatod, és aztán Daniella és Péter úgy végigvezetnek mindenen, hogy játszva veszed az akadályokat, hogy képtelen vagy elrontani, mert olyan részletesen elmagyaráznak mindent, és csak csinálod és egyszer csak ott van előtted a szép, dizájnos, felhasználóbarát weboldalad, amely minden jogi feltételnek is megfelel.

  Felépítesz egy szuperul működő zárt online oktatási rendszert, működnek az automatizmusok, és esténként úgy fekszel le, hogy azta, ezt is megcsináltam, az is sikerült, és akkor a munka nem is munka, hanem szórakozás.

Hol tartotok most az úton?

Az egész Teaching Businessünk készen van, és jelenleg intenzíven dolgozunk az újabb kampányon, ennek keretein belül éppen egy profi szövegíró dolgozik a honlapunk végső szövegezésén, hogy megnyissuk az Esküvő Akadémia kapuit.

Mit érzel, amikor arra gondolsz, Sikerült, megteremtettem a lehetőségét mindannak, ami a víziómban szerepel!?

Rettenetesen büszke vagyok magamra, és kimondhatatlanul hálás nektek, mentoraimnak, hogy segítettetek abban, hogy ilyen büszke lehessek magamra.

Vannak már számokkal vagy visszajelzésekben mérhető sikerek?

Igen! A legnagyobb bizonyíték a sikerünkre talán az, hogy előzetesen már több mint 100 érdeklődő regisztrált, pedig a komplett tanfolyamunk árát 298 EUR-ban határoztuk meg – ami nem éppen olcsó.

Mit gondolsz, mi a sikeres Teaching Businessek felépítésének titka?

Egy ilyen mindenre kiterjedő útmutató, mint amit tőletek kaptunk. Nem tudom elképzelni, mi lett volna, ha ennyi mindent külön-külön kellett volna innen-onnan összeszednem és egyedül felépítenem úgy, hogy az működjön is.

Mik a tervek 2020-ra?

Szerintem, ha megnyílik az Esküvő Akadémia, nem ülhetünk majd a babérokon, utána is sokat fogunk dolgozni a tartalmakkal, alakítgatni, javítani a visszajelzések alapján – de ez már sétagalopp lesz az eddigiekhez képest.

Útravaló üzenet az olvasóknak?

Nagyon röviden: TE IS MEG TUDOD CSINÁLNI!

Daniella és Péter egész idő alatt fogják majd a kezed, olyan részletes útmutatást kapsz, annyira lépésről lépésre mutatják meg neked, hogyan kell felépítened a saját Teaching Businessed, hogyha sosem csináltál még ilyet, akkor is képes leszel rá, vágj csak bele!

Lajos, nagyon szépen köszönjük neked az interjút és a megható szavakat! Ezúton is gratulálunk az Akadémiához, a designhoz és a bátorságodhoz, hogy végül belevágtál és hittél magadban!

Oszd meg velünk gondolataidat!

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad az interjút. Kíváncsiak vagyunk a véleményedre és arra, mi volt számodra a legnagyobb tanulság? Oszd meg velünk lent, a hozzászólás részben, és bátran tedd fel a kérdéseidet is, ha vannak!

Személyesen mi fogunk válaszolni rá! 🙂

0 hozzászólás

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!
.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük