[INSPIRÁCIÓ]

A gyermekeikkel együtt született meg a vállalkozási ötletük – Interjú Hasulyó Péterrel

Mentoráltunkkal, Hasulyó Péterrel beszélgettünk egy interjú keretében arról az útról, amit bejárt mialatt felépítette feleségével, Bernadettel közös szerelem vállalkozásukat, a Szülők leszünk brandet.

A történet egyik szépsége, hogy Péter és Bernadett hasonlóan hozzánk, egy párként, közösen építik a vállalkozásukat. Most már közös úton haladnak a vállalkozói élet kihívásokkal teli útján, de tudják, hogy együtt bármire képesek. Ott vannak egymásnak, támogatják egymást.

Az online Teaching Businessük egy remek példa arra, hogy igenis lehet kisgyermekes szülőként is új irányt venni, és vállalkozást indítani, ha van egy határozott elképzelésünk és kellő motivációnk arra, hogy sikerre vigyünk egy vállalkozást, aminek a témája közös szenvedéllyé nőtte ki magát.

Persze Péterék sikertörténete sem úgy indult, hogy minden azonnal és elsőre sikerült. Az idáig vezető útjukat, a nehézségeiket és sikereiket is megtudhatod az interjúból. Kezdjük az elején.

Péter, kérlek mutatkozz be! Ki vagy és miben vagy szakértő?

Hasulyó Péter vagyok, végzettségemet tekintve okleveles erdőmérnök, de ez most teljesen irreleváns. Esetleg annyiban lehet fontos kiemelni, hogy azon az úton, amit együtt járunk veletek, tényleg bárhonnan, bármilyen irányból el lehet indulni. Egyébként jelenleg újságíróként dolgozom, de korábban sokat tolmácsoltam, fordítottam, és immár több mint négy éve foglalkozom a XXI. század legnagyobb lehetőségével: online vállalkozást építek.

Mivel foglalkozik a vállalkozásotok/Teaching Businessetek?

A vállalkozásunk kezdő szülőknek segít tanácsokkal és a tapasztalataink átadásával, hogy életük egyik legnagyobb kihívása és kalandja, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés minél örömtelibb, minél zökkenőmentesebb legyen.

 • A küldetésünk,

  hogy minél több kismamának, kispapának és kisgyermekes szülőnek segítsünk a kezdeti nehézségeket és kihívásokat kezelni, illetve az ilyenkor felmerülő millió kérdésre választ adni, hogy a várandósság, a szülés és a gyermeknevelés ne legyen olyan ijesztő, mint ahogy azt manapság sokan látják.

Mit szeretnél átadni a történetetek bemutatásán keresztül azoknak, akik olvassák ezt az interjút?

Több dolgot is. Először is, hogy gyermeket vállalni az élet egyik igazi értelme, de természetesen előre fel kell készülni rá, hogy az álom ne váljon rémálommá, továbbá, hogy nemcsak lehet, hanem érdemes is online vállalkozást építeni (igen, nekünk magyaroknak itthon Magyarországon is), de erre a kalandra is érvényesek a fent leírtak: fel kell készülni rá.

Ahogy látod, Péterék kisgyermekes szülőként találták meg azt a vállalkozási ötletet, ami mostanra a szenvedélyükké vált. Mondhatjuk azt is, hogy a szülővé válásuk, az ezzel kapcsolatos kihívásaik inspirálták őket a vállalkozás indításra. Rájöttek, hogy azok a nehézségek, amikkel szembe kellett nézniük a gyermekvállalás kapcsán, más szülőknél is jelen vannak. Elkezdtek először önzetlenül segíteni az ismerősöknek, majd sorra jöttek a pozitív visszajelzések, megerősítések. Egyre jobban elmélyítették a tudásukat, míg végül kellő önbizalmat és ismeretet szereztek a témában.

Mi volt a 2019-es év legnagyobb sikere számodra, ami inspiráló lehet az olvasók számára is?

A 2019-es év legnagyobb sikere egyértelműen az volt, amikor augusztus végén egy szombat este végre csippant a telefonom és jött egy üzenet, hogy valaki megvásárolta az első megvásárolható online infótermékünket, egy eBook-ot. Az első vásárlónk, az első online vállalkozásból származó forintjaink. Soha nem fogjuk elfelejteni azt a felemelő érzést, amit akkor éreztünk. Ha nem is volt egy hatalmas összeg, amit ezzel a vásárlással megkerestünk, mégis azt éreztük, miénk a világ, az embereknek szüksége van arra a tudásra, amivel rendelkezünk.

Azóta napi számos csippanás követte az elsőt, de a bizsergető érzés és a mosoly az arcomon azóta sem múlt el, amikor ezeket az üzeneteket olvasom. 🙂

Ez egy hosszú utazás egyik legfontosabb mérföldköve volt számomra, mert egyértelműen bebizonyosodott, hogy lehet online pénzt keresni (bár nem szeretem ezt a kifejezést, inkább mondjuk úgy, hogy pénzt csinálni). Még mindig úgy érzem, hogy az út elején vagyok, de azért egy kis szakaszt már magam mögött hagytam, és kezdem megtanulni használni a vándorbotot, bakancsot stb.

Mi is emlékszünk még azokra az érzésekre, amiket a vállalkozásunk indításakor éltünk át, amikor nyilvánossá tettük a weboldalunkat. Ezeket a pillanatokat minden vállalkozó csak egyetlen egyszer élheti át élete során – az első követő, az első kampány, az első vásárló –, de az ezzel járó pozitív érzés örökké bennünk él. Az első eladások, az első kézzel fogható jelei annak, hogy amit csinálunk, arra valós igény van. Ismeretlen emberek szavaznak bizalmat, akiket aztán megismersz, mentorálod őket, és az életed részévé válnak a közösen elért sikerek által. Egy szakértő útja ettől lesz igazán szép.

Mielőtt találkoztál velünk, hogyan teltek a mindennapjaid, és mi volt a legnagyobb problémád, amivel szembenéztél?

Ha jól emlékszem, 2016-ban, tehát szinte az utatok elején találkoztam veletek. Akkor már egy ideje kerestem a kiutat, és ti voltatok azok, akik végül kézen fogtak és elindítottak a mostani utazásomon.

 • De miből kerestem a kiutat?

  A napi mókuskerékből. Abból, hogy tanuljak évekig valamit, ami nem is biztos, hogy érdekel (vagy ha érdekel, akkor később nem tudok majd megélni belőle), keressek egy jó állást, aztán ha ügyesen spórolok életem végéig, akkor majd vehetek egy új középkategóriás autót nyugdíjazásra, illetve rá egy évre kifizethetem a házam utolsó törlesztőjét, meg a gyerekeim taníttatását. Mint a legtöbb tisztességes körülmények közül származó középosztálybelinek, nekem is ilyen jövőt szántak. De én ezt nem akartam.

Tudtam, hogy az internet egy ideje számomra is megnyitotta azokat a kapukat, amik korábban csak a legélelmesebbek, legpofátlanabbak, legtörtetőbbek és “legszerencsésebbek” előtt voltak látszólag nyitva: a lehetőségek, a virágzó vállalkozások és az anyagi jólét kapuit. Ezért lázasan kerestem. Építgettem fejben a vállalkozási terveket, mérlegeltem, kutattam, tanultam. Sok módszert és gurut találtam, akik a “tutit” hirdették, főként a külföldi oldalakon, de nem tűntek hitelesnek, illetve olyan összegeket kértek az oktatásért, ami még ma is eléggé felzavarja a szemöldökömet a homlokom tetejére, nemhogy akkor. De folyamatosan kerestem a módszereket, lehetőségeket, és ezt igazából azóta sem hagytam abba.

Vissza tudsz emlékezni egy konkrét eseményre, felismerésre, arra az igazi mélypontra, ami által megszületett benned az elhatározás: Ez nem mehet így tovább, változtatnom kell!?

Volt egy pillanat, ami igazából elindított az online vállalkozás felé. Az esküvőm után 2015-ben épp hazajöttünk a nászutunkról a feleségemmel, a fellegekben jártunk mindketten. Épp felmondtam az állami állásomat, ahol sem anyagi, sem erkölcsi megbecsülést nem kaptam és elhatároztam, hogy egy fordítói vállalkozást építek ki.

 • Aztán jött a fekete leves:

  Apósom 30 év után közölte Anyósommal, hogy ő akkor most elköltözik, mert talált valaki mást. Anyósom persze rögtön padlóra került, odaköltöztünk hozzá, hogy össze tudja szedni magát. Ekkor két házat kellett fenntartanom, a vállalkozásom döcögött, a “nászajándék-borítékok” hamar elfogytak, így egyik este kétségbeesésemben beírtam a Google-be, hogy “how to become rich”, azaz “hogyan gazdagodjunk meg”. Elég hamar rátaláltam az online lehetőségekre, és elindultam a mostani utamon.

Szerencsére közben kaptam egy komoly megkeresést munkaügyben, ami kihúzott a csávából, de jelenleg már rohamléptekkel haladunk az anyagi függetlenség felé.

Miután elhatároztad, hogy változtatsz, voltak próbálkozásaid, tévutak, amik nem vezettek sikerre?

Természetesen voltak tévútjaim is. Bár én ezeket nem kudarcnak, hanem tapasztalatnak, az útkeresés részének tekintem, és mindegyikért hálás vagyok, mert tanultam minden ilyen helyzetből.

Maradjunk annyiban, hogy 2015-ben indultam el az online vállalkozóvá válás rögös útján szinte ötlet nélkül, és az első forintjaimat 2019. nyarán kerestem meg ily módon. Jelenleg is építem az “online birodalmamat”.

Ahogy azt Péter törénetéből is látod, a világban nincs könnyű pénzkereset, nincs csettintésre siker. Döntés és elhatározás van, hogy kitűzöl egy célt, elindulsz a hozzá vezető úton, és végül kitűzöd a zászlódat a csúcsra.

Mindenki, akit szerencsésnek tartanak, megdolgozott azért, hogy szerencsésnek tarthassák. 🙂 Akkor jársz a siker útján, amikor azt tapasztalod, egyre több a megoldandó helyzet, de te közben mégis végtelen erőt érzel. Ekkor olyan úton jársz, amit a tömeg elkerül.

Mi hozta meg az áttörést, és hogyan találtál rá?

Tudtam, hogy nem lesz könnyű, és azt is gyanítottam, hogy nem az első ötlet vagy “vállalkozáskezdemény” lesz a befutó. Nálam az áttörést az hozta meg, amikor összefogtam a feleségemmel (titeket már ismertelek 🙂 ).

Miután megszületett a fiunk, majd pedig a lányunk, sokan kértek tőlünk tanácsot, kérdezgettek a gyermekvállalásról, várandósságról, szülésről stb. Ekkor jött az ötlet, hogy le kellene írni, amit tudunk, és kiadni legalább eBook formájában.

 • A gondolatot tettek követték,

  így született meg előbb a “Segítség, anya leszek!” című eBook, ami a várandósság, a szülés, a szoptatás és a baba első hat hónapjában előforduló kérdésekre ad választ, majd pedig nemrég a folytatás “Segítség, anya lettem!” címmel.

 • A második könyv

  fél éves kortól három éves korig veszi górcső alá a gyermekek és szülők életét: a dackorszakkal, testvérféltékenységgel, hisztivel, személyiségfejlődéssel, óvodába szoktatással, korai fejlesztéssel foglalkozik. Készül a “Segítség, apa lettem!” című könyv is, ami kifejezetten kispapáknak és újdonsült apukáknak szól.

Valószínűleg nem jutottunk volna el eddig, ha 2016-ban nem találok egy hirdetést a Facebook-on, amelyben két lelkes és szimpatikus fiatal arra buzdított, hogy indítsak online tanfolyamot. A két fiatal, aki a hirdetés kreatívjáról nézett rám, Daniella és Péter volt. 🙂

Végül tehát ti voltatok azok, akiknek bizalmat szavaztam. Ti voltatok az elsők az életemben, akiktől online oktatóanyagot vásároltam. A sok önjelölt guruval ellentétben ti már az elején hitelesek voltatok, és hatalmas szaktudásról, elhivatottságról és a mentoráltjaitokkal szembeni végtelen odaadásról tettetek tanúbizonyságot. Tőletek tanultam meg azokat az alapokat, amikre azóta is bizalommal építek.

Voltak személyes hátráltató tényezőid, amik ellenére belevágtál a Teaching Businessed megvalósításába?

A legnagyobb hátráltató tényezőim egyben sok motivációt is adnak: sokszor lusta vagyok és elégedetlen. Ezek első hallásra rossz tulajdonságoknak tűnnek, de ezek sarkallnak arra, hogy új utakat keressek és ne törődjek bele abba a sorsba, amit mások nekem szánnak.

Sok szorgalomra és önfegyelemre volt szükségem, és ezek a jövőben is kelleni fognak, de a vállalkozás egy jellemformáló utazás is, ahol vagy alakulsz, méghozzá jó irányba, vagy belefáradsz és feladod. Én soha nem adom fel, annyira azért nem vagyok lusta, és ahhoz túl elégedetlen vagyok. 🙂

Az sem segített, hogy szinte nulla informatikai tudásom volt, amikor belevágtam ebbe az utazásba, de a megfelelő embereket választva mentorként, illetve természetes kíváncsiságomnak köszönhetően ma már azért tudok egy-két trükköt…

Mi volt a legnagyobb nehézség, amivel szembe kellett nézned az elképzelésed megvalósítása során?

A legnehezebb egyértelműen az újdonság, a járatlan út, és a sok “jóakaró” volt, akik megpróbáltak lebeszélni arról, hogy belevágjak, mert nem értek hozzá, és csalódás lesz a vége. Gondolom, mindenki ismer ilyen embereket a közvetlen környezetében.

Amikor nehézségekkel nézünk szembe, mindig van egy belső hang, ami azt súgja, Add fel… mert:

 • Nem vagy hiteles.
 • Nem vagy szakértő.
 • Nem vagy erre képes.
 • Az emberek számára nem érték a tudás, ami a birtokodban van.
 • Stb.

Volt olyan dolog, ami miatt esetleg majdnem feladtad a célodat?

Volt-e olyan, hogy majdnem feladtam? Nem igazán, mert tudtam, hogy akkor marad a mókuskerék és számomra a süllyesztő, mert nem vagyok hajlandó elfogadni ezt az életvitelt és “életcélt”. Volt több pályamódosítás és korrekció, voltak próbálkozások több irányba, de tudom, hogy nekem ez az utam, és nem térek le róla.

Viszont a hegytetőre mindig több út vezet, sőt van olyan is, amit magadnak kell kitaposni. Ez eléggé melós és veszélyes is, de olyan kincsek és csodák várnak az úton, amiket más nem ismer.

Mit tanácsolnál az akkori ÉNednek ezzel kapcsolatban?

Mit tanácsolnék a korábbi énemnek? “Peti, nem lesz könnyű, nem lesz sétagalopp, de megéri, hidd el! Ne add fel! Nagyon hálás leszel érte magadnak!”

Hogyan tudtunk titeket támogatni a megvalósítás során?

Mindig mellettünk álltatok. Segítettetek jó szóval, technikai és gyakorlati támogatással, és a példával, miszerint járható az általunk kijelölt út, hisz ti már előttünk vagytok.

Hogyan nézett ki a megvalósítás időszaka? 1 mondatban hogyan jellemeznéd? 🙂

A megvalósítás időszaka egy mondatban: rengeteg agyalás, tervezés, sok munka, előre nem látott problémák megoldása, kihívások leküzdése és hatalmas eufória az eredmények láttán.

Hol tartotok most a vállalkozással?

Jelenleg a második eBookot adjuk ki, hamarosan jön a harmadik, és ki tudja még, mit hoz a jövő… Van rengeteg ötletünk, amiket szépen sorjában haladva meg is fogunk valósítani, pont úgy, mint az eddigieket.

Vannak már számokkal vagy visszajelzésekben mérhető sikerek? Ha igen, mik ezek?

Vannak már eredményeink is, 2019. augusztus óta több mint 400 eBookot adtunk el, és a bevételünk, illetve a nyereségünk is szépen gyarapszik…

Mik azok az előnyök, amik miatt belevágtatok a szulokleszunk.com felépítésébe, és amiket most megvalósulni láttok az életetekben?

 • Egy online vállalkozással kiléphetsz a mókuskerékből,

  a saját főnököd lehetsz, saját magad oszthatod be az idődet és a saját szekeredet tolod, nem másét. Rajtad múlik, mit hozol ki magadból, mind anyagilag, mind szakmailag, mind pedig emberileg.

 • Olyan kihívásokkal nézhetsz szembe,

  amikkel egy állásban nem, és olyan emberré válhatsz, amilyen alkalmazottként nem biztos, hogy leszel. Az anyagi lehetőségekről, a szabadságról és függetlenségről nem is beszélve…

Büszkeséggel tölt el, hogy elmondhatom, hogy igen, elindultunk! Hosszú még az út, nem vagyunk a végén, de nagyon jó az irány.

Mit gondolsz, mi a sikeres Teaching Businessek felépítésének titka?

Véleményem szerint a sikeres Teaching Businessek titka a kitartó munka, illetve megvizsgálni azt, hogy számunkra mi működhet, és mi nem. Ez nem azt jelenti, hogy vakon másolunk másokat, hanem tanulunk tőlük és mellette kísérletezünk, tanulunk, fejlődünk és fejlesztünk.

Útravaló üzenet az olvasóknak? 🙂

Mindenkinek azt tanácsolom, aki egy online oktatás alapú vállalkozás elindításán gondolkozik, hogy csapjon bele a lecsóba, mert a kitartás, a tanulás és a munka meghozza a gyümölcsét!

 • Daniella és Péter azok a mentorok, akiket mindig is kerestem.

  Kétgyermekes apukaként az ő munkájukat a szülésznőkéhez tudnám hasonlítani, csak ők nem gyermekek, hanem vállalkozások megszületésénél bábáskodnak.

Tudom, milyen az, amikor a kismama szülésznő nélkül szül, és azt is, hogy milyen az, amikor ott van a segítség, mert mindkét esetet láttam már. Támogatásra, mentorálásra, bábáskodásra mindig szükség van, akár baba, akár vállalkozás születik. Mindkét eset egy-egy álom valóra válása, és az ember az álmait csak a legjobbak kezébe adja. Daniella és Péter kezébe bátran beleteheted a saját álmaidat, mert együtt valóra váltjátok őket!

Nagyon köszönjük, Peti az elismerő szavakat, és hogy vállaltad az interjút! Rendkívül sokat jelent nekünk, hogy ilyen kapcsolatunk van a mentoráltjainkkal, és biztosak vagyunk benne, hogy mindaz, amiről beszámoltál még csak a kezdet! 🙂

Oszd meg velünk gondolataidat!

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad az interjút. Kíváncsiak vagyunk a véleményedre és arra, mi volt számodra a leghasznosabb, a legnagyobb tanulság? Oszd meg velünk lent, a hozzászólás részben, és bátran tedd fel a kérdéseidet is, ha vannak!

Személyesen mi fogunk válaszolni rá! 🙂

1 hozzászólás

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!
.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük