Miért fontos egy online tanfolyam weboldalának SSL tanúsítvánnyal rendelkeznie?

Tudtad, hogy a látogatók és vásárlók egyre nagyobb része veszíti el a bizalmát azokkal a weboldalakkal szemben, ahol nem biztosítanak megfelelő védelmet a böngészéshez, vásárláshoz? Egy online tanfolyam/vállalkozás esetében pedig kiemelten lényeges, hogy a weboldalunk – ami az egész vállalkozásunk alappillére –, megfelelő védelemmel rendelkezzen.

Ha felhasználóként neked is fontos, hogy biztonságban tudd az adataidat, mikor böngészel vagy online vásárolsz, illetve szeretnéd a saját online tanfolyamod weboldalán is biztosítani a látogatóid, vásárlóid védelmét, akkor ezt a bejegyzést neked írtam.

Mi is pontosan az SSL tanúsítvány és milyen szerepe van?

Az SSL (Secure Socket Layer) röviden összefoglalva biztosítja, hogy a weboldalunkon történő kommunikáció titkosítva legyen, és te, mint felhasználó biztos lehess abban, hogy valóban azzal kommunikálsz az oldalon, akivel szeretnél, például egy online megrendeléskor valóban annak továbbítod az adataidat, akitől vásárolni akarsz, és senki nem tudja a háttérben azokat lehallgatással megszerezni.

Az SSL-el rendelkező weboldalak legnagyobb és legfontosabb különbsége hogy http:// helyett https:// kezdetűek. A biztonságos oldalakat a böngészők egy lakat ikonnal is jelzik az állapotsorban, emellett pedig böngészőtől és tanúsítványtól függően a címsorban zöld színnel jelölik a biztonságos oldalakat, egy felkiáltójel ikonnal, – rosszabb esetben piros színnel – pedig a nem megbízható weboldalakat.

vann SSL vs. nincs SSL

5 érv, ami miatt ma már szinte kötelező SSL tanúsítvánnyal rendelkeznie egy weboldalnak

 • A Google egyre inkább figyelembe veszi a keresési találatoknál, hogy az oldalak rendelkeznek-e SSL tanúsítvánnyal. Azokat az oldalakat, amelyek nem rendelkeznek tanúsítvánnyal, hátrébb sorolja a keresőben, de nagyon haladunk abba az irányba, hogy a nem biztonságosnak tekinthető oldalaknak egyáltalán nem ad keresőpozíciót a Google.
 • A látogatókat is egyre feltűnőbben tájékoztatják a böngészők (főleg a Google Chrome), hogy az adott oldal, amelyiken épp böngésznek, nem megbízható. Emiatt a felhasználók is egyre bizalmatlanabbá válnak ezekkel az oldalakkal szemben, ami érthető is.
 • Egyre több cég törekszik a HTTPS-s környezet kialakítására, ezért még inkább háttérbe szorulnak azok az oldalak, amik nem rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal.
 • Ha szeretnél bankkártyás fizetési lehetőséget is biztosítani a vásárlóidnak a saját honlapodon (tehát nem a szolgáltató oldalára irányítanád át őket fizetéskor, hanem on-site módon nálad fizetnének), akkor az online fizetési szolgáltatóval való leszerződésnek alapfeltétele, hogy SSL tanúsítvánnyal rendelkezzen a weboldalad.
 • Nem utolsó szempont, hogy ha a konkurenciád weboldala rendelkezik SSL védelemmel, a tiéd pedig nem, akkor vajon a látogatók melyik oldalnak fognak nagyobb bizalmat szavazni?

Miért kell az online tanfolyamod weboldalának SSL tanúsítvány?

Az egész vállalkozásod az online jelenlétedtől függ, és a weboldalad milyensége határozza meg a hosszú távú sikeredet. Nem mindegy tehát, hogy a célközönséged mennyire érzi biztonságban az oldaladon megadott adatait, legyen az csak egy egyszerű feliratkozás vagy egy komolyabb vásárlás, esetleg egy zárt tagsági rendszernél a vásárlóid adatai (felhasználónév, jelszó, e-mail cím stb.).

Ha bár ma már az online vásárlásoknak egyre nagyobb kultúrája van, egyre elfogadottabb, és egyre kevésbé bizalmatlanok ezzel kapcsolatban az emberek, mégis vannak, akik féltik a vásárláskor megadott adataikat (főleg a bankkártya adatokat). Egy SSL tanúsítvánnyal, és ezáltal a https:// eléréssel biztosíthatod a felhasználókat arról, hogy a te weboldaladon titkosítva lesznek ezek az adatok.

Jellemzően egy bankkártyás fizetésnél pedig nem is az adott weboldalon adod meg a bankkártya adataidat, hanem az online fizetési szolgáltató saját titkosított oldalán keresztül történik meg maga a tranzakció, amik természetesen szintén rendelkeznek magas SSL védelemmel.

Hogyan tudod leellenőrizni, hogy egy weboldalnak milyen SSL tanúsítványa van?

Az SSL tanúsítványt nagyon könnyen le tudod ellenőrizni bármilyen weboldal esetében. Egyszerűen csak a böngésző címsorában megjelenő lakat ikonra kell kattintanod, és máris meg fogja neked mutatni, hogy milyen típusú tanúsítvánnyal rendelkezik az adott oldal.

SSl tanúsítvány ellenőrzése

Miért ne használj ingyenes (saját kiállítású) SSL tanúsítványt?

Léteznek fizetős és persze ingyenes SSL tanúsítványok is. Az ingyenes megoldást viszont több okból sem javaslom, de a legfontosabb mind közül az, hogy:

A böngészők felismerik az ingyenes tanúsítványt, így hiába rendelkeznél vele, nagy valószínűséggel akkor is figyelmeztető üzenetekkel, jóváhagyási kérelmekkel bombáznák a látogatóidat, mielőtt az oldaladra érkeznének. Ez megint csak bizonytalanságot ébreszt a felhasználókban, és könnyen elnavigálhatnak emiatt az oldaladról. Másrészt pedig egyáltalán nem megbízható, kompatibilitási problémákat is okoz bizonyos esetekben, az pedig a weboldalad megfelelő működését akadályozhatja. Ezen nem éri meg spórolni.

Milyen típusai vannak a fizetős (hivatalosan kiállított) SSL tanúsítványoknak?

Fizetős SSL tanúsítványokból széles a kínálat, többféle típus közül lehet választani. A 3 legnagyobb kategória, amit kiemelnék a következők:

Alap SSL: Ez a legnépszerűbb SSL típus, hiszen ennek a leggyorsabb a kibocsátása, és a legtöbb weboldal, online vállalkozás esetében megfelelő választás. Ez a típus csak 1 domainre hitelesíthető.

Wildcard SSL: Ezt a típust az Alap SSL-el szemben már nem csak a fődomainre (www.valami.hu) tudod hitelesíteni, hanem a hozzátartozó aldomainekre (www.aldomain.valami.hu) is.

Magasabb szintű (EV) SSL: Ez a fajta SSL tanúsítvány nyújtja a legmagasabb minőséget. Az ilyen tanúsítványokat a böngésző zöld sávval (Greenbar) is jelzi. Nem mellesleg pedig ezzel növelheted a leginkább a vállalkozásod presztízs értékét is.

Hitelesítés és Ellenőrzés szintjén is több típus van az egyszerű domain ellenőrzéstől egészen a domainnel rendelkező cég alapvető jogi státuszának és adatainak ellenőrzéséig. Egy SSL tanúsítvány ára pedig értelemszerűen attól függ, hogy az milyen típusú, és minőségű.

Mivel egy online tanfolyam weboldala nem hasonlítható mondjuk egy bank weboldalához és biztonsági rendszeréhez, ezért neked nem feltétlen van szükséged arra, hogy több tízezer/százezer forint éves díjú SSL tanúsítványt vegyél, ami a legmagasabb biztonsági elvárásoknak is megfelel, de ettől függetlenül persze nincs akadálya.

Amit mi jó szívvel tudunk ajánlani

Az általunk ismert, és a Coursemaker oldalán is használt tanúsítvány a Comodo PossitiveSSL. Ez az egyik legnépszerűbb SSL tanúsítvány, és ár-érték arányban is megfelelő választás egy online tanfolyamnak. A tanúsítvány beszerzését sok helyen megteheted, érdemes megnézned első körben a tárhelyszolgáltatódon keresztül elérhető lehetőségeket, hiszen innen lesz a legkönnyebb a telepítése is a domainhez az SSL-nek egy telepítő varázslón keresztül.

A Coursemaker.hu SSL tanúsítványát a Tárhely.eu-nál rendeltük meg annak idején, és telepítettük pár perc alatt. Ide kattintva éred el az oldalukat, és a részletesebb leírást is a tanúsítványokról. Nem feltétlen kell Tárhely.eu-s ügyfélnek lenned ahhoz, hogy innen rendelhesd meg a sajátodat, hiszen lehetőséged van csak SSL tanúsítvány beszerzésére is, ha a weboldalad más tárhelyen van. Ebben az esetben a telepítéshez szükséges adatokat a megrendelést és befizetést követően e-mailben fogod megkapni, ami tartalmazni fog egy linket, és azon keresztül el tudod majd végezni az SSL tanúsítványod telepítését.

FONTOS: Természetesen már meglévő weboldalra is lehetőséged van utólag SSL tanúsítány – https:// telepítésére, ebben az esetben viszont egy kicsit több feladatod lesz vele, mint egy induló weboldalnál. Ilyenkor szükséges még elvégezni néhány plusz beállítást, hogy mit és hogyan, az weboldal függő. Ilyen esetben mindenképp kérd ki a tárhelyszolgáltatód tanácsát, ők megfelelő útmutatással fognak szolgálni neked.

Az SSL tanúsítvány használata tehát már nem egy választható opció, hanem gyakorlatilag létszükséglete egy profi online tanfolyam weboldalának. Minél biztonságosabb a weboldalad, annál nagyobb bizalmat fogsz ébreszteni a célközönségedben, és annál több látogatód, rendszeres olvasód lesz.

Számunkra kiemelten fontos, hogy a Coursemaker látogatói, vásárlói megbízzanak az oldalunkban és a vállalkozásunkban, hiszen az online világban az egyik legmeghatározóbb döntési tényező a bizalom megléte. Nehéz kiérdemelni, de annál könnyebb elveszíteni, így téged is arra biztatunk, ha még nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal a weboldalad, akkor minél előbb szerezz be egyet, ne ezen múljon a hosszú távú sikered és külső megítélésed. Ha pedig még csak most készülsz belevágni az online tanfolyamod létrehozásába, itt találsz lépésről lépésre segítséget a profi megvalósításhoz.

2 hozzászólás
 1. Fanni
  Fanni says:

  Ó, de nagyon hasznos kis írás! Köszönöm szépen! Most sokat tisztult a fejemben a kép az SSL-tanúsítványokról! 🙂

  Válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!
.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük